неделя, 3 март 2013 г.

Патладжан с млечен сос и нар

Снимките в тази рецепта са правени от професионален фотограф и за съжаление няма всеки път да мога да ви зареждам с такива красоти...Но поне може да се насладим заедно на няколкото рецепти, заснети от умелата ръка на http://new.xtosh.com/ :)
Иначе тази рецепта е на моя любим готвач Отоленги и е едно лесно, бързо и изключително вкусно ястие. Когато мине сезонът на нара, т.е. много скоро, може да се замени с пресни боровинки и малинки. Но присъствието на кисело-сладък червен плод е задължително в това вкусно ястие.
















Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 35-40 мин

Съставки:
За патладжана:
  •  2 големи патладжана или 3 малки
  • 2 с.л. суха мащерка
  • 2 с.л. сол
  • 3 -4 с.л. зехтин
  • Черен пипер
  • 1/2 нар
За соса:
  • 1/2 кофичка кисело мляко
  • 1.5 с.л. зехтин
  • 1 голяма или 2 малки смлени скилидки чесън
  • 0.5 ч.л. сол
  • Черен пипер
Начин на приготвяне
Включете фурната да се загрява на 220 градуса и постелете голяма тава с хартия за печене. Измийте добре патладжаните и ги разрежете на две. Направете 2-3 разреза в "местото" на всяка половинка патладжан и ги подредете в тавата за печене. Напоете ги добре със зехтин, те могат да попият адски много и не пестете. Подправете равномерно със солта, мащерката и черния пипер и сложете да се пекат в предварително загрятата фурна.
Докато се пекат патладжаните, смесете всички съставки за соса в една купа и ги разбъркайте добре. Приберете в хладилника.
След като патлдажаните омекнат добре, минимум 35 минути, ги извадете от фурната и изчакайте 10-тина минути да изстинат. Подрете патладжаните в голяма чиния, сложете върху всяка равномерно от млечния сос и поръсете с нар.
Пред вас ще се появи едно много красиво ястие подходящо за основно за двама или предястие за гости, които искате да впечатлите с визия :)

2 коментара:

  1. Скъпа Невена, благодаря за рецептата за патладжана! Имах гости тази вечер и наготвих три от вашите ястия в блога/ патладжана, салатата с нахут и ябълковия сладкиш със сирене филаделфия/. За мен беше удоволствие да ги приготвя/ точно и ясно обяснени, личи си любовта, с която са направени и представени/ и гостите ми бяха впечатлени! Продължавайте да ни радвате с кулинарните си шедьоври!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за милите думи :) За мен наистина е удоволствие да се занимавам и да събирам на едно място интересните идеи, които намирам от всевъзможни източници. Обещавам да поддържам сайта пълен, за да не утихва и вашия интерес.

      Изтриване